Snakes of Eden okładkaZo vlak voor het einde van het jaar slaan de Polen van Ceti weer ongenadig hard toe met hun gloednieuwe studioplaat Snakes Of Eden. Dat werd ook wel tijd aangezien het alweer dik 2 jaar geleden was dat hun vorige plaat Brutus Syndrome verscheen. Snakes Of Eden is het tiende studioalbum van de band die in 1989 werd opgericht door Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, ex-Non Iron), een artiest die in Polen en omstreken als een ware levende legende in de Poolse metalscene wordt bekeken, en toetseniste Maria Małgorzata Wietrzykowska.

Voor de opnames van hun tiende studioalbum doken de heren en dame van Ceti in juni een zestal de MP studio van Mariusz Piętka in om aldaar met de studioeigenaar als producer een twaalftal brute tracks op de gevoelige band vast te leggen. In het verleden werd Ceti al regelmatig met bands als Deep Purple en Rainbow vergeleken en ook bij het beluisteren van Snakes Of Eden ontkomen we er niet aan om zo nu en dan te moeten denken aan deze legendarische hardrock bands. Kupczyk beschikt namelijk over een zeer aangename zangstem die zo nu en dan wel wat doet denken aan die van David Coverdale en Ronnie James Dio.
Op Snakes Of Eden is ook een grote rol weggelegd voor de jonge bassist Tomasz Targosz (ex-Crystal Viper, ex-Kingdom Waves) die zijn aandeel leverde aan de sterke composities op deze plaat. Naast de scheurende gitaren en beukende drums is zijn baswerk dan ook dominant aanwezig op deze explosieve en bombastische plaat. De bandleden van Ceti hebben de betere hardrock en heavy metal van de jaren zeventig en tachtig met de paplepel ingegoten gekregen en schromen dan ook niet om deze invloeden te laten horen in hun eigen muziek.
Voor de prachtige hoes van Snakes Of Eden werd kunstenaar Piotr 'Szafa' Szafraniec ingehuurd. Szafraniec maakte eerder al zeer fraaie hoezen voor platen van de bands Fullforce, Kaisas en Lost Soul en liet zich voor de hoes van de plaat van Ceti inspireren door het bijbelboek Genesis. Ben je dus wel een liefhebber van de hierboven al genoemde artiesten of heb je al de nidge platen in je kast staan van bands als Iron Maiden, Whitesnake en Symphony X dan is de kans zeer groot dat je deze fijne band ook wel gaat waarderen. Het zal verdomme een keer tijd worden dat deze band ook eens stevig door gaat breken buiten het Oostblok.

DO GÓRY